Onbeperkt Beperkt

Korte film van 04:50

Catherina Iosifidis

Catherina Iosifidis (22) studeerde af in 2019 als regisseur en filmmaker op de kunstacademie AKV St. Joost in Breda. Ze schreef en regisseerde haar afstudeerfilm ‘STER’ en werkt nu als freelance regisseur en filmmaker.

In deze korte film neem ik de kijker mee naar het jaar 2049, waar we in Nederland leven met het planeetpuntensysteem. Iedere Nederlandse burger, ongeacht zijn of haar inkomen, krijgt per kwartaal een even aantal planeetpunten om te besteden aan producten, vervoersmiddelen enzovoort. Milieuvriendelijke, lokale en duurzame producten kosten minder planeetpunten dan vervuilende en schadelijke producten. Mensen gaan liever fietsen en rijden niet meer in benzine auto’s. Dit systeem lijkt het klimaatprobleem op de wereld te hebben verholpen. Toch maakt het systeem een onderscheid tussen de mensen met een zwaar en minder zwaar bestaan. Mensen met een lichamelijke beperking hoeven minder punten in te leveren als ze gebruik willen maken van vervoer.

Wat mij interessant leek is om te onderzoeken hoe iemand misbruik zou maken van dit systeem. De toekomst voor sociaal vervoer zou bestaan uit treinen en bussen die alleen rijden voor mensen met een lichamelijke beperking of ouderen die moeilijk ter been zijn. Of mensen die dit kunnen betalen met planeetpunten. Dit om de mensen te doen stimuleren om met de fiets of lopend te gaan. Zoveel mogelijk lokaal te kopen, te werken en te doen. Ik heb me bij dit project vooral gericht op mensen in een rolstoel en hun beperking als uitgangspunt genomen voor he creëren van het verhaal. Zij krijgen de voordelen die iemand zonder lichamelijke problemen niet krijgt. Hierdoor zouden er toch ongelijkheden optreden. Men zou toch willen profiteren van de voordelen waar ze geen recht op hebben.

Vanuit het perspectief van een materialistische, jong volwassene wilde ik laten zien hoe het scenario laten zien waar niet rechtvaardig gebruik word gemaakt van de planeetpunten. Zij besluit namelijk een rolstoel te huren om voor een lagere aantal planeetpunten te hoeven reizen. Zij kan nu met genoeg planeetpunten naar winkels toe gaan om kleding te kopen. Kleding uit verre landen dat geproduceerd is in slechte en ongezonde leefomstandigheden.

Niet iedereen zal zich houden aan de regels van de overheid en meedenken om milieuvervuiling tegen te gaan. Ik heb gekozen om te laten zien hoe iemand het systeem misbruikt om zelf haar voordeel uit te halen. Sociaal vervoer is normaal vervoer geworden en is een luxe in deze toekomst. Bijna niemand kan zich zoveel reizen meer veroorloven. Hoe fijn het ook is om zo’n toekomst voor ons te zien, zullen we altijd rekening moeten houden met wat de negatieve gevolgen van het systeem zou kunnen zijn. Een goed bedoeld systeem kan voor meer fraude en ongelijkheid veroorzaken.


Reacties over het kunstwerk
Gebruik onderstaande stellingen en vragen in uw reactie:
1. Ik herken nu al onderdelen uit dit toekomstbeeld in mijn dagelijks leven
2. Dit toekomstbeeld beangstigt me/maakt me hoopvol (kies één)
3. Wat zijn gevoelens die bij u opkomen bij dit toekomstbeeld…?
4. Om dit toekomstbeeld wel/niet waarheid te laten worden verwacht ik van de Gemeente Amsterdam…
5. Om dit toekomstbeeld wel/niet waarheid te laten worden verwacht ik van mijzelf…
6. Wat zou je willen behouden en wat zou je willen voorkomen?

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag